Do-In

voet kleinDo-In betekent letterlijk ‘de weg naar binnen’.
Do-In-oefeningen zijn eenvoudige strekkingen die met aandacht worden uitgevoerd. Het is belangrijk het effect van de strekking in het eigen lichaam te ervaren en te observeren; weerstand en ongemak maken plaats voor ontspanning, ruimte en rust.
Do-In helpt om je energie beter te laten stromen. Het herhaaldelijk uitvoeren van de oefeningen maakt je leniger en vergroot het eigen lichaamsbewustzijn.

Do-In oefeningen kunnen aan het einde van een shiatsu-behandeling worden ‘mee gegeven’ om zelf verder te (kunnen)  werken aan de eigen conditie.
Do-In kan heel goed met meerdere mensen tegelijk worden gedaan; u kunt altijd bij mij informeren naar de mogelijkheden voor een dergelijke D0-In-les

 

De weldadige werking van een gemberkompres

Ben jij zo’n koukleum die bij het eerste zuchtje poolwind al met dode vingers rondloopt? Die ’s avonds met dikke sokken onder de wol kruipt, maar nog steeds koude voeten houdt? Die de halve winter een loopneus heeft? Dan is een gemberkompres misschien iets voor jou in deze tijd van het jaar. Het is een heerlijk weldadige manier om te ontspannen en verwarmen.

Door de komst van elektrisch licht en de mogelijkheid de hele avond door te gaan, wordt ons dag- en nachtritme verstoord. Het kost energie om in de winterperiode net zo hard te werken als in de zomer. Dat put uit en uiteindelijk merk je dat aan allerlei winterse kwaaltjes. Die loopneus en koude voeten zijn in feite oppervlakkige verschijnselen. Als je die bestrijdt met gemberkompressen voorkom je dat de koude verder het lichaam binnendringt en je echt ziek wordt. Je lijf is je dankbaar als je je eigen vitaliteit koestert, ook in de koude, donkere periode van het jaar.   

winterse verstillingDe Traditionele Chinese Geneeskunst leert ons zoveel mogelijk in harmonie met de seizoenen te leven. Volgens deze leer staat de winter in het teken van yin, van donker, koude, traagheid en naar binnen gekeerde energie. Dit is een periode van loslaten en het versterken van de yin-energie. Een periode van vertragen om ons lichaam fysiek en mentaal tot rust te laten komen. Het seizoen nodigt uit tot verstiling. Dit staat in tegenstelling tot ons geren en gevlieg om deadlines te halen en uitbundig te feesten.

De yin-energie is sterk verbonden met de nieren. Een gemberkompres werkt direct op de niermeridiaan. Gember staat algemeen bekend om zijn verwarmende werking. Gember is bovendien in staat het immuunsysteem te versterken, gifstoffen af te voeren en de lymfen te reinigen. Gemberkompressen worden al eeuwen toegepast in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Gelukkig bieden steeds meer (shiatsu)therapeuten in Nederland deze behandeling aan.

Een gemberkompres ontspant tot diep in je vezels en geeft een door en door warm lijf. Lijkt het je wat? Ervaren shiatsu-therapeut Marja Hamacher van Shiatsu2go in Den Haag biedt deze behandeling aan.

Bel voor het maken van een afspraak voor een individuele behandeling met Marja Hamacher: 06 13184318.