Do-In

‘Do’ betekent ‘het openen van de energiebanen en het vergemakkelijken van de energiestroming langs bepaalde routes’. ‘In’ is ‘het strekken en bewegen van de ledematen om dit doel te bereiken’. Do-in betekent letterlijk ‘de weg naar binnen’.

Bij welke klachten?

Door de invloeden uit onze omgeving raken we eigenlijk steeds een beetje uit balans. Do-In helpt je de balans te hervinden en je energie weer beter te laten stromen. Je voelt je al snel gezonder. Het herhaaldelijk uitvoeren van de oefeningen maakt je ook innerlijk sterker. Je voelt je kalmer en kunt beter reageren op wat zich aandient. Do-In heeft hetzelfde doel als shiatsu: voorkomen is beter dan genezen.

voet klein

Een Do-In-les

Do-in-oefeningen zijn eeuwenoude traditionele oefeningen voor fysieke en mentale ontwikkeling. Ze worden in geconcentreerde rust uitgevoerd, zodat in het lichaam geleidelijk aan warmte ontstaat en tegelijkertijd een gevoel van rust en ontspanning wordt ervaren.
De Japanse Shiatsu leraar Masunaga heeft een uitgebreid systeem van Do-in oefeningen in kaart gebracht. De basisoefeningen waarmee de energie  wordt gestimuleerd, vormen het leeuwendeel van de Do-in les. Samen doen we de oefeningen, waarbij ik vertel hoe ze uitgevoerd ‘moeten’ worden. Daarbij sluit ik zo goed mogelijk aan bij de bewegingsmogelijkheden van iedere deelnemer. De bedoeling is te voelen waar in het lichaam spanning is ontstaan of achtergebleven met als doel deze los te  laten.

Sinds 2013 geef ik Do-In-lessen in groepsverband. De groepen zijn nooit groter dan 6 personen, zodat er alle ruimte is voor individuele aandacht.


Waar?

De lessen vinden plaats op maandag van 17:00 tot 18:00 in de Do-In studio in hartje Den Haag. Op verzoek kan ik ook een groep begeleiden op een andere locatie.

Tarieven

Een knipkaart voor 6 ‘lessen’ kost 60 euro.
Je bent welkom voor een proefles.